Musikkutdanning på folkehøyskolen
Folkehøgskole gir deg muligheten til å fordype deg i nettopp det som interesserer deg mest. Mange kurs ved folkehøgskoler er ettårige, så de passer som et slags pauseår mellom to andre utdanningstrinn. Folkehøgskolene er litt friere enn andre skoler, uten karakterer og uten at du trenger å stresse med teoretiske fag du ikke er interessert i. Det finnes veldig mange musikklinjer på norske folkehøgskoler, og dette gir deg muligheten til å spesialisere deg innen nettopp den musikksjangeren du liker best, enten det er jazz, folkemusikk, band, orkester, revy, musikal, kor eller opera. Du kan til og med velge låtskriverkurs eller musikkproduksjon.
Slik er livet på en folkehøgskole
På folkehøgskolen er det verken pensum, karakterer eller eksamen du må pugge til. Her lærer du det du har lyst til, og får prøve ut ting i praksis. Det er jo veldig viktig for eksempel innen musikk. Folkehøgskolene har små klasser, oftest fra 10 til 20 elever. De fleste elevene på folkehøgskoler er fra 18–25 år, og det vanligste er å gå på folkehøgskole etter videregående. Men noen skoler tar også inn elever som er over 16 år, og det er heller ingen øvre aldersgrense for å komme inn på en folkehøgskole.
På folkehøgskolen bor på du på internat, og spiser og sover på skolen. Du får dermed være sammen med vennene dine hele døgnet, og knytter bånd på en helt annen måte enn på en vanlig skole. Det sosiale livet er veldig viktig på folkehøgskolene, og mange får venner for livet. Skolene kan arrangere ulike aktiviteter om kvelden, eller du kan bruke skolens rom og utstyr til å drive med det du har lyst til. Nesten 11 % av alle norske ungdommer går ett eller flere år på folkehøgskole. Det er mange ulike folkehøyskoler, noen er små, andre er store, noen er kristne andre er frilynte, som betyr at de ikke har noe bestemt livssyn. Du finner folkehøgskoler over hele landet. Alle folkehøgskoler har noen fellestimer, men det er flest timer med linjefag og valgfag. Du kan søke om lån for å gå på folkehøgskole.
Lett å søke
Det er rundt 80 folkehøgskoler i Norge, og de har veldig mange linjer, også linjer du ikke finner maken til på andre skoler. Selv om skolene ikke har eksamen, får du et vitnemål som viser hvilke fag du har tatt. Du kan også samle opp arbeidsprøver gjennom året, og bruke disse når du skal søke på andre skoler etterpå. Du får to tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning dersom du har minst 90 % oppmøte gjennom året ditt på folkehøgskolen.
De fleste folkehøgskolene er åpne for alle, men noen linjer har opptakskrav. Dette gjelder dersom du skal ha undervisning i fag som krever bestemte ferdigheter eller forkunnskaper. Opptaket til skolene starter 1. februar, og hvis du vil gå på en populær linje, lønner det seg å søke tidlig.