Musikken og fargenes påvirkningskraft

Musikken og fargenes påvirkningskraft

23rd juni 2022 Off By elise

Musikk er noe vi omgås med hele livet, enten vi liker det eller ikke. Den er der. Og den er viktig. Musikken bringer frem følelser. Du kan høre en sang du ikke har hørt på flere år, og straks dukker et minne fra svunnen tid opp i hjernebarken.

Vi kan knytte musikken til følelsene våre. Hvis du hørte en sang i en begravelse til noen du var glad i, vil du føle på en tristhet når du hører den sangen i fremtiden.

Musikk kan brukes i alle situasjoner¨

Visste du for eksempel at det finnes salmer og sanger som brukes i krig for gi soldatene mot og selvtillit?

På sportsarrangementer brukes musikken til å pepre opp stemningen. For eksempel har fotballag egne supportersanger. Selv er jeg Vålerenga-supporter og det er få ting som gir meg mer stemning enn når «Vålerenga kjerke» blir spilt før hver hjemmekamp og et hav av blå, hvite og røde flagg og skjerf vaies med.

Har du tenkt over musikken som spilles i for eksempel klesbutikker? Det gjøres faktisk for at du skal oppmuntres til å kjøpe mer. Spisesteder spiller musikk for å få deg til å spise mer.

Også i film er musikk viktig. Bakgrunnsmusikken er med på å skape den rette stemningen. Selv er jeg svært dårlig på filmer med såkalte «jump scare». Da er det ofte svært skummel musikk i bakgrunnen. Jeg har merket at hvis jeg skrur av lyden, blir filmen mye mindre skummel. Prøv det selv en gang, så vil du se hva jeg mener.

Musikk hjelper deg å slappe av

Det er ikke kun hvordan soverommet ser ut som er avgjørende for hvordan vi sover. Det bør selvfølgelig være ryddig, rent, mørkt og kjølig, som vi har hørt mange ganger før.

Hvis du sliter med å sovne, kan du lage deg en spilleliste med avslappende sanger. Spill den mens du fokuserer på å slappe helt av og puste dypt.

Gjør soverommet til en plass for rekreasjon

Tenker du på å pusse opp soverommet med en avslappende tapet, bør du ta en titt på tapeter til soverom hos familietapeter.no. Her finner du et bredt utvalg av tapeter til soverom, som også vil få deg til å slappe av.

Soverommet bør være uten forstyrrende elementer. Og også fargevalget har noe å si i forhold til god søvn. Når du ser på tapeter til soverom bør du derfor tenke over hvilke farger som får deg til å føle deg rolig.

Du bør derimot unngå gult og rødt, da disse er kjent for å være aktiverende. Går du derimot for grønne og blå toner, er dette farger som har en beroligende effekt, og da spesielt de mørke tonene av disse.