Musikk har påvirket mote og dansestiler – kanskje lengre enn du tror!

Musikk har påvirket mote og dansestiler – kanskje lengre enn du tror!

24th september 2022 Off By elise

Gjennom tidene har musikk stått i sentrum for en god fest, og festkjoler har svart til tiden. samtidig har dansestiler hatt sitt utspring i musikken. Da valsen ble introdusert til ballene i Europa måtte kvinner få festkjoler med skjørt som ga nok rom til å danse i. Da Charleston ble en kjent danseart på 1920-tallet, ble kjolene kortere og tilpasset de store bevegelsene som dansen krever.

Gamle stilarter i vinden igjen

I dag er det mange stiler av festkjoler med en moderne vri, som har hentet inspirasjon fra tidligere epoker. Enkelte paljettkjoler som er trendy i dag, bærer preg av “flapper”-stilen fra 1920-tallet for eksempel.

Men hvordan startet utviklingen av disse stilartene?

Musikk og mote skapte furore

Musikk har påvirket mote gjennom tidene, og det er vanskelig å skille musikk, dans og mote fra hverandre.

Musikk, mote og dans blir brukt som måter å uttrykke seg på, og gjerne for å gjøre opprør mot deg som i samtiden er “normalt”. Dette er ikke et nytt fenomen – faktisk har musikk og mote blitt brukt som verktøy for å gjøre opprør allerede siden 1920-tallet. Musikk, dans og mote har vært plattformer for å komme med politiske ytringer på, og for å uttrykke sensualitet og individualitet.

Stilarter har røtter i musikkmiljø

Stilartene innenfor mote som har utviklet seg ettersom musikken endret seg og ga uttrykk for nye politiske eller individuelle ytringer, fortsetter å påvirke oss i dag. I jazz- og bluesmiljø kler man seg gjerne slik artistene gjør. Helt siden 1930-tallet har jeans, skjorter, slips og hatt vært vanlige plagg for bluesmusikere, og mange bruker fortsatt denne “uniformen” i dag. Countrymusikk har sitt utspring i ranch-livsstilen fra USA, hvor arbeidsklærne var jeans og rutete skjorte.

Rock ble vanlig på 1950- og 60-tallet, og ble sett på som ungdomsopprør mot foreldregenerasjonen. Denne musikksjangeren førte med seg sin egen stilart, og man gikk gjerne med skinnjakker og jeans.

Goth-stilen har sitt utspring i punk-musikken. Denne musikksjangeren ble populær på 1980- og 90-tallet, og startet som et opprør mot massene. Punk-stilen er preget av mye sort, og dette bygget goth videre på.

Det er utrolig mye å lære av å studere musikk og hvordan den har påvirker både dansearter og mote gjennom tidene! Du kan enkelt finne mer informasjon på nettet og på ditt lokale bibliotek. Kanskje finner du også inspirasjon til din egen garderobe?