Musikalske subkulturer
Ofte er hele musikksjangere et uttrykk for en bestemt gruppe i samfunnet, som kanskje skiller seg litt ut fra de andre. Blant annet er den opprinnelige bluesmusikken fra Mississippi-deltaet i de amerikanske sørstatene, kjent for å representere de undertrykte afro-amerikanske innbyggerne i området. I dag er bluesen godt likt i alle verdens hjørner, selv for de som ikke direkte kan identifisere seg med sorgen og melankolien blåtonene uttrykker.
Musikken har nemlig den påvirkning på oss, at den lar oss leve oss inn i hvordan andre har det. Kårene bluesmusikerne i USA levde under er ganske fremmed for oss nordmenn, men likevel finnes det stor interesse for sjangeren her hjemme. At det arrangeres årlige bluesfestivaler på steder som Notodden virker kanskje noe rart, men det vitner om hvor mye ulike folkegrupper gjennom musikken kan leve seg inn i hverandres kultur.
Hip-hopens innflytelse
Mange mennesker føler tilhørighet med samfunnsgrupper fra andre steder i verden, selv om de selv aldri har satt sin fot der. Dette er med på å forklare hiphop-sjangerens globale popularitet. Rap og hiphop er også med på å representere undertrykte grupper i samfunnet, og urettferdigheten kommer gjerne fram gjennom tekster som uttrykker sinne. Akkurat som bluesen stammer hiphop fra USA, nærmere bestemt afroamerikanske miljøer.
Det er en kjent sak at minoritetsgrupper i USA fremdeles sliter som følge av systematisk undertrykkelse, noe innvandrergrupper i andre land også opplever – også i Norge. Det er slett ikke uvanlig at særlig unge finner trøst i det musikken representerer. Musikk forteller tross alt historier, og historier fenge og inspirerer. Derfor påvirker musikken også hvordan de unge kler seg innenfor de musikalske subkulturene.
Musikk og klesstil
Såkalt «streetwear» er det ikke uvanlig å se ute på gaten i norske byer heller, blant de som fenges av hip-hopen og alt den står for. Her er det ofte snakk om gullkjeder, saggebukser og gensere og t-skjorter som er store i størrelsen. For damenes del er det ikke uvanlig med sko fra Tamaris som gir det rette preget. Disse skoene kan for øvrig brukes innenfor alle mulige subkulturer. Vi ser altså at musikken påvirker mange aspekter av livene våre.
Til og med motebransjen retter seg mot subkulturer som har hentet inspirasjon fra musikken, og det finnes flere varemerker som spesialiserer seg på streatwear. I flere tiår har motebutikker dessuten tjent penger på å selge kler og produkter for de som tilhører den gode gamle rock ‘n’ roll-stilen, noe vi fortsatt ser spor av ute på gaten. Skinnjakker, dongeribukser, og sko fra Doc. Martens skaper fremdeles furore, og det er lett å se for seg hva slags musikk folk som går i denne typen klær lytter til. Rocken er på ingen måte død, hverken som musikkstil eller som musikalsk subkultur.