Musikkutdanning på videregående skole
Mange videregående skoler har egne musikklinjer. Det gir deg sjansen til å kombinere musikkstudier med allmenne fag, slik at du får generell studiekompetanse samtidig. Ettersom du får generell studiekompentanse, har du mange muligheter etter videregående, enten du velger å fortsette med musikkstudier eller ikke.
Hva lærer du på en musikklinje?
På en musikklinje får du både lære om musikkhistorie, du får lære å spille et instrument, eller fortsette med det instrumentet du allerede spiller på. Du lærer litt grunnleggende om komposisjon og oppbygning av musikk, og du får være med på forestillinger. Mange musikklinjer har også et skolekor, der alle elevene på musikklinjen deltar. I tillegg lærer du ofte å dirigere. Noen musikklinjer kombinerer musikk, dans og drama, mens andre skoler skiller musikklinjen fra dramalinjer og danselinjer.
I tillegg til musikkfagene har du også allmenne fag, som gir deg generell studiekompetanse. Generell studiekompetanse lar deg søke på de fleste typer studier ved universiteter og høyskoler, så du trenger ikke nødvendigvis å fortsette med musikkutdannelse, dersom du heller vil gjøre noe annet etterpå.
Motivasjon er viktig
Ettersom musikklinjene har allmenne fag i tillegg, blir det ganske mange timer. Du må også øve en del på egen hånd i tillegg til at du studerer, så det gjelder å være motivert. Mange av musikkfagene er også teoripreget, selv om du vil få gode muligheter til å drive med musikk i praksis. Det finnes musikklinjer over hele landet, men noen skoler har ganske høye søkertall, så det kan kreves et høyt karaktersnitt for å komme inn.