Musikk og konsentrasjon

Musikk og konsentrasjon

5th april 2020 Off By elise

Når du skal skjerme deg fra omgivelsene for å konsentrere deg om, for eksempel, studier, er det ingenting som er bedre enn å ha musikk på ørene. Du får et mer stabilt lydmiljø rundt deg når musikken er det eneste du hører, fordi du stenger ute alle bakgrunnslyder. I tillegg er det en del som opplever at musikk gir arbeidet struktur og hjelper på motivasjonen. På den måten får du en fin arbeidsrytme av å høre på musikk.

Blant studenter er det veldig å benytte musikk på ørene som hjelpemiddel. Selv om det på lesesaler i utgangspunktet skal være stille, er det fort gjort at dører som åpnes og skritt over gulvet gjør det vanskeligere å konsentrere seg. I tillegg er det fint å lytte til musikk når du tar pauser fra studeringen. Da er det fint å ta seg en runde rundt blokka med mobilen i lomma og hodetelefoner på hodet.

Bare sørg for at telefonen er godt beskyttet, i tilfelle du skulle miste den i bakken. Det kan fort lønne seg å gå til innkjøp at et deksel til din iPhone 11 Max som beskytter mot riper. Det må også nevnes at noen sjangere fungerer bedre enn andre. Klassisk musikk og jazz stimulerer hjernen på en passende måte, mye grunnet kompleksiteten vi finner i begge stilarter. Tungmetall kan gjøre det vanskelig å konsentrere seg, og det samme gjelder rytmiske toner som får kroppen til å bevege seg og tar bort fokus fra lesingen.

Individuelle forskjeller

Samtidig er det selvfølgelig individuelt hvordan musikk påvirker konsentrasjonen. Det finnes de som ikke kan lytte til musikk mens de gjør andre ting, fordi musikken automatisk tar all oppmerksomheten deres. De fleste av oss har imidlertid godt av litt musikk til arbeidet. Musikk har en ganske direkte påvirkning på hjerne og kropp, men opplevelsen er noe helt annet. Tolkningsressursene våre er ganske individuelle, og formes gjennom holdninger og erfaringer vi har fra før.

Opplever vi musikk som beroligende og positiv når vi bruker tolkningsressursene våre, hjelper det også på læringen. Noen opplever dessuten at enkelte oppgaver er lettere å lytte til musikk til enn andre. For eksempel finnes det de som ønsker å ha det stille mens de pugger og leser, men har gjerne musikk på ørene når de gjør rutinearbeid. Andre leser mer effektivt med musikk, men sliter med typisk oppgaveløsning når de ikke har det stille rundt seg.

Selv om effekten av musikk varierer, er det mange som rapporterer at rolig loungemusikk uten vokal gjør underverker for konsentrasjonen – særlig når volumet er fra middels til lavt. Stillhet kan være øredøvende, selv om dette høres ut som en selvmotsigelse. Da er musikk perfekt for å ta brodden av monotonien som ofte kan følge med studering og lesing.