Kjøp av musikk før og nå

Kjøp av musikk før og nå

22nd mars 2020 Off By elise

I dag har vi lettere tilgang til musikk enn noen gang før. De av oss som husker tiden da vi måtte fysisk inn i en butikk for å kjøpe de nyeste CD-platene, vil spesielt sette pris på hvor lettvint alt er nå. Samtidig var det en spenning involvert i det å komme seg ned på platebutikkene for å kjøpe et eksemplar av en nyutgivelse før det ble tomt i hyllene.

Å holde en fysisk CD du nettopp hadde kjøpt i hendene, og rusle hjem med den for å lytte til den, var noe ganske unikt. Særlig når omslaget hadde et kunstnerisk preg, og det inne i CD-coveret fantes et lett papirvedlegg med sporliste og informasjon om platen. Selvfølgelig er det fremdeles mange som foretrekker å handle musikk på denne måten, selv om hverken CD- eller LP-plater selger like godt lenger.

Strømmetjenester har gjort alt lettere

Vi er bortskjemte med strømmetjenester i dag, og kan betale så lite som en hundrelapp i måneden for å få tilgang på akkurat den musikken vi ønsker oss. Vi trenger dessuten ikke lenger forholde oss til utsolgte album når alt finnes i evig distribusjon på nettet. Det er klart at teknologien byr oss på et hav av fordeler, men den har på en måte tatt bort spenningen ved å gå på platejakt i butikkene.

Visst kan vi fremdeles handle musikk på denne måten, men når dette ikke lenger er den eneste måten å gjøre det på blir det mindre spennende. Før var det gjerne om å gjøre å skaffe seg de nyeste utgivelsene så fort som mulig, mens det i dag sjeldnere dannes lange køer foran kassen i platebutikkene. Før måtte vi dessuten vente på at musikken skulle importeres til vårt lokale område.

Strømmetjenester som Apple Music og Spotify er som nevnt billigere. Der en CD fort kan koste en hundrelapp eller to, har vi ubegrenset tilgang til musikk i en måned for samme prisen. På den måten sparer vi penger vi kan bruke til goder vi kan nyte mens vi lytter til favorittmusikken vår. Ingenting er som å knaske på påskegodteri & snop fra påskeegg kjøpt med de sparte pengene. Nå vi kan strømme musikk så mye vi orker, og få tilgang til musikken vår overalt.

Det er ikke lenger nødvendig å ha med seg en walkman og en bag full av CD-er når vi skal ut og reise, nå som alt kan nytes fra mobiltelefonen. Det er fint at alt er såpass lettvint i dag, selv om mange av oss savner tiden hvor platebutikker reklamerte med det nye de hadde fått på lager og folk stormet til butikkene for å skaffe seg det siste fra for eksempel The Rolling Stones.