Hardstyle – En ukjent tungvekter

Hardstyle – En ukjent tungvekter

6th mars 2020 Off By elise

Fra en sær greie til allemannseie

Som en del av den omfattende fellesbetegnelsen Electronic Dance Music (EDM) har hardcore lenge holdt seg i skyggen av de mer utbredte sjangrene techno, house og dance/trance, blant flere andre. Med sin tunge bass og ofte dystre tema har denne sjangeren vært forbeholdt de spesielt interesserte, men en endring var i emning. Rundt årtusenskiftet endret en liten detalj hele hardcore-scenen fundamentalt og en ny sjanger var skapt – Hardstyle. Med sin reverserte bass og mer melodiøse spor appellerte nå lydbildet til et langt bredere publikum enn tidligere.

Som så mye annet innen EDM har hardstyle sitt opphav i Nederland. Utbredelsen til landene i regionen er stor, og da spesielt i land som Belgia og Tyskland som begge har lange tradisjoner og store artister i flere elektroniske sjangre. Det arrangeres i dag mange store festivaler dedikert spesielt til hardstyle, men det store gjennombruddet kom da Coone i 2018 ble annonsert som den aller første DJ i sjangeren som skulle spille på hovedscenen på Tomorrowland i Belgia. Anerkjennelsen som fulgte av å spille for titusenvis av mennesker på verdens største EDM-festival løftet hardstyle-sjangeren til nye høyder.

Med økende interesse for musikken over hele verden så går sjangeren en lys tid i møte. Med sin vridning mot mer kommersielt lydbilde blir flere og flere interessert i musikkens beinharde beats og fengende synth. Hardstyle vil nok alltid være for spesielt interesserte, men det er gode tider for artistene som produserer musikken.

Nordmenn på de største scenene

I takt med sjangerens økende popularitet så har det også i Norge vokst fram et dedikert miljø rundt musikken og artistene. Helt i starten ble det arrangert mindre, lokale festivaler, men i dag valfarter fans fra hele Norge til konserter og festivaler med de største europeiske navnene som trekkplaster. De aller største stjernene som Headhunterz, Wasted Penguinz, Atmozfears med flere, har alle stått på norske scener de siste årene. Og med suksessen til våre egne Da Tweekaz har norsk hardstyle virkelig gjort seg gjeldende internasjonalt.

Med Da Tweekaz som et inspirerende flaggskip gror det godt med talent for fremtiden. Blant annet har Refuzion stått på de største scenene flere ganger allerede i en alder av 22 år.

Musikkindustrien er en veldig tøff bransje og suksess kan aldri tas for gitt, men med steinhard jobbing, interesse for musikk samt riktig utstyr så har alle det samme utgangspunktet. De aller fleste av de største stjernene i dag, omtrent uansett sjanger og stil, har startet i det små og med minimalt av utstyr. Gutte- og jenterommene har gjerne fungert som studio med datamaskinen og høretelefonene som det tekniske utstyret.

Med tanke på hvor fort den tekniske utviklingen går kan i utgangspunktet alle få muligheten til å sette opp sitt eget hjemmestudio for produksjon av kvalitetsmusikk, og ved å ta sjansen med et forbrukslån kan musikkarrieren startes et hestehode foran alle andre. Er drømmen et liv med masse fest, reising og moro så bør absolutt hardstyle stå høyt på listen!